Posted on

De vanligaste orsakerna till ett krånglande avlopp

Hur stopp i avloppet uppstår – så löser man det

Stopp i avloppet och avbrottet i vardagen det för med sig är något som många tyvärr är bekanta med och känner till. De allra flesta tar hand om sitt hem på nästan alla fronter men missar oftast avloppet, detta beror på att man oftast inte vet hur problemen uppstår och hur man förebygger problemen.

De vanligaste orsakerna till stopp i avloppet utöver att spola ner för mycket papper eller andra saker som inte ska ner i toalett, dusch eller handfat är-

 

Köket

I köket orsakas ofta stopp av fett, detta beror på att man sköljer av stekpannor, ren frityrolja, tallrikar med matrester. Stopp i avloppet uppstår inte direkt genom att spola ner matrester och dylikt, men ju längre tiden går så byggs det upp en beläggning i röret som hårdnar och leder till att avloppet täpps igen.
Förebygg ​detta genom att torka av disken med papper innan du sköljer disken i diskhon, behöver du göra dig av med överbliven mängd frityrolja så är det bäst att hälla den i en förslutningsbar förpackning och slänga den på anvisad plats på miljöstationen.

 

Badrummet

I golvbrunnen följer det med mer saker än bara duschvattnet, hår rester, schampo, skum och tvålrester letar sig ner i golvbrunnen och stelnar, över tid leder detta till förhårdnader i rören och orsakar dåligt flöde som tillslut leder till stopp, likt rören i köket.

Förebygg​ detta genom att undvika att borsta håret eller raka dig i duschen, samt att inte använda mer schampo eller tvål än nödvändigt. Om du vill borsta håret eller raka dig i duschen rekommenderar vi att man fäster en nylonstrumpa eller annan sil liknande anordning som låter vattnet passera samtidigt som den fångar upp annat som inte ska ner i brunnen.

 

Tvättstugan

När tvättprogrammet är färdigkört tömmer maskinen sig själv och i vattnet som då rinner ut finns det rester av överblivet tvättmedel, textilrester och hårstrån som bildar en trasslig boll som orsakar dåligt flöde eller stopp.

Förebygg​ detta genom att inte använda dig av mer tvättmedel än nödvändigt alternativt fästa en sil liknande annordning på tvättmaskinens tömningsrör så att rester fångas upp.

 

Om olyckan redan är framme

Det finns en del propplösande medel på marknaden idag, dock innehåller dessa starka kemikalier som inte är bra för naturen, de lösningarna vi visar här miljövänliga.

Kokande vatten & såpa ​- blanda kokhett vatten med såpa och häll rätt ner i golvbrunnen, diskhon eller annan röröppning. Det kokande vattnet kommer lösa upp det som orsakar stoppet, upprepa detta moment innan du ger upp.

Rörmokare -​ skulle du inte kunna lösa problemen på egen hand så kan du ringa en rörmokare, var dock noggrann med att begära en offert innan så inte du får en chock när du ser fakturan.

 

Vill du veta mer om hur du förebygger stopp eller löser ett stopp så kan du alltid ta kontakt med oss via vårt kontaktformulär så ser vi till att svara på dina frågor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *