Blogg

Posted on

Så slipper du dålig lukt i sommarstugan, och får mer tid över till annat!

Så slipper du dålig lukt i sommarstugan

När sommarstället stått orört och inte brukats under vinterhalvåret faller det sig naturligt att en illaluktande doft från avloppen börjar sprida sig både inomhus och utomhus och gör semestern lite mindre trevlig.

Oftast kommer lukten från vattenlåsen, markbädden och infiltration, när sommarstället inte används så kan det uppstå en bakterieodling vilket skapar avlagringar i avloppet som sedan kan avge en lukt av ruttet ägg och även försämra flödet, i värsta fall ha sönder infiltration vilket innebär att man måste gräva om den på nytt.

 

Förebygg och ha tid till annat

Genom att förebygga problemen i tid med Miljötabletten så slipper du hålla på att ringa hantverkare eller till och med kavla upp dina egna ärmar. Miljötabletten är en helt miljövänlig och biologiskt nedbrytbar avloppstablett som syresätter avloppet, och avlägsnar slam och annan smuts, därmed försvinner den dåliga lukten samtidigt som god god funktion i din infiltration och avlopp säkerställs.

 

Så här gör du

Spola ned 1 tablett i toaletten eller lägg direkt i det enskilda avloppet. Efter en vecka så spolar du ner en tablett i toaletten och sedan kontinuerligt varje månad för att vidhålla god funktion.

Naturen behandlar naturen

Miljötabletten är en avloppstablett som endast innehåller naturliga och 100% biologiskt nedbrytbara ingredienser. Ofarligt för människor, djur och natur. Genom att använda miljötabletten till dina avloppsproblem så bidrar du även till behandlingen av förorenade sjöar och dammar då avloppsvattnet som kommer ut i naturen syresätts och äter upp alger.

Naturen behandlar naturen!

Posted on

Så håller du ditt kommunala avlopp luktfritt

Kort om kommunalt avlopp

Ett kommunalt avlopp är ett avlopp som är anslutet till det kommunala avloppsledningsnätet, det betyder att avloppet sköts av kommunen som också ansvarar för att avloppet ska uppfylla miljöbalkens krav när det kommer till rening och utsläpp. Trots att det är kommunen som ansvarar för avloppsnätet så kan du fortfarande ha krångel med dåligt flöde och odörer i din egna bostad.

 

Vad beror felen på?

Köket

I köket orsakas ofta stopp, dåligt flöde och odörer av fett, detta beror på att man sköljer av stekpannor, ren frityrolja, tallrikar med matrester.  Stopp i avloppet uppstår inte direkt genom att spola ner matrester och dylikt, men ju längre tiden går så byggs det upp en beläggning i röret som hårdnar och leder till att avloppet täpps igen.

Badrummet

I golvbrunnen följer det med mer saker än bara duschvattnet, hår rester, schampo, skum och tvålrester letar sig ner i golvbrunnen och stelnar, över tid leder detta till förhårdnader i rören och orsakar dåligt flöde som tillslut leder till stopp,

Tvättstugan

När tvättprogrammet är färdigkört tömmer maskinen sig själv och i vattnet som då rinner ut finns det rester av överblivet tvättmedel, textilrester och hårstrån som tillslut orsakar dåligt flöde eller stopp.

 

Förebygg och ta bort problemen med Miljötabletten

Miljötabletten är en miljövänlig och helt naturlig multifunktionell avloppstablett som avlägsnar lukt och löser upp fett och annat som ligger i vägen i avloppet. Strö 15g pulver (en struken matsked) eller mer vid behov ner i din diskho, handfat eller tvättställ för att börja behandlingen.  Miljötabletten fungerar i förebyggande syfte så väl som när lukten och problemet redan är framme.

Vi har tagit fram ett rabatterat prova på paket för dig som vill prova på och se vad Miljötabletten kan göra för ditt avlopp, di hittar det i vår webshop.

Posted on

Så blev Carola av med avloppslukten i huset

Carola Björhult bor i Bromma, Stockholm med sin familj och har använt sig av Miljötabletten sedan november förra året, vi bestämde oss för att följa upp med henne genom att ställa några frågor för att se hur allting har gått sedan hon började använda sig av Miljötabletten!

Hej Carola, några snabba frågor till dig!

Vad hade du för problem som ledde till att du använde dig av Miljötabletten?
– Vi upplevde att det luktade gammalt unket avlopp från vårt handfat, nästan som ruttet
ägg. I början var det inte så illa men tillslut blev vi tvungna att se oss om efter en lösning.

Vad var det som gjorde att du valde Miljötabletten över andra alternativ som finns tillgängliga på marknaden?
– I början provade vi med gamla husmorsknep såsom att hälla ättika ner i handfatet för att lukten skulle försvinna, det gjorde den också men bara för en kort stund. Lukten av ättika är ju inte så trevlig den heller. Vi har även provat att göra rent i avloppet så gott vi kan på egen hand och det funkar för stunden men inte i längden eftersom det byggs upp lika snabbt igen.

Vi valde tillslut att prova Miljötabletten i pulverform eftersom det verkade enklare att bara strö lite pulver i handfatet än att hålla på med egna nödlösningar. En annan viktig orsak till att det blev just Miljötabletten var att vi ville förebygga dålig lukt och stopp i avloppet istället för att ta tag i saken när det redan börjat lukta.

Hur ser det ut idag med avloppet? Strör ni fortfarande pulver i handfatet?
– Idag är lukten helt borta till mestadels, vi strör en halv matsked i handfatet ungefär en gång i månaden innan vi går och lägger oss så det får ligga och verka under natten. Det svåra är att komma ihåg att göra det bara.

Vår dotter är oftast den som brukar säga till när det behövs då hon är i samma höjd som handfatet så känner hon ifall lite av lukten är tillbaka innan vi gör det.
Vi kommer nog använda oss av Miljötabletten länge till, när man tvättar sig i handfatet och borstar tänderna så vill man gärna hålla det dåliga borta och inte känna unken avloppslukt i ansiktet.

Hur mycket har detta kostat er?
– Totalt har vi köpt 2 påsar á 700: -/st och vi har fortfarande en del pulver kvar.

Har du också provat Miljötabletten och vill berätta om din upplevelse? Fyll i
kontaktformuläret under kontaktfliken eller slå en signal för direktkontakt så kontaktar vi dig!

Posted on

Köpa hus med enskilt avlopp – Det här behöver du ha koll på

När man står i begrepp att genomföra ett husköp är det mycket som spelar in och många bitar som ska klaffa vilket kan leda till att man lätt glömmer bort saker som inte känns viktiga för stunden men som kan bli en dyr påminnelse längre fram.

Kort om enskilt avlopp

Ett enskilt avlopp är ett avlopp som inte är anslutet till ett kommunalt avloppsnät, det betyder alltså att avloppet byggs och sköts av fastighetsägaren, det är också fastighetsägaren som har ansvar över att avloppet är korrekt byggt och uppfyller miljöbalkens krav när det kommer till rening och utsläpp. Hus med enskilda avlopp omfattas av din undersökningsplikt vid affär, därför har vi sammanställt några punkter och frågor som kan vara viktiga att veta om/ta reda på innan affär.

Kostnader

Skulle avloppsanläggningen behövas bytas ut i samband med köpet av fastigheten så kan det kosta mellan 50 000- 130 000 kr. Faktorer som påverkar priset är val av avloppsanläggning och vilka åtgärder som behövs utföras med marken, det vill säga om du behöver gräva upp runt fastigheten eller inte. Driftkostnader för ett enskilt avlopp mellan 1 000- 7 000 kr/år beroende på storlek av
anläggningen, hur ofta den nyttjas samt hur bra den sköts reningsmässigt.

Tillstånd

Kontrollera alltid att avloppsanläggningen har tillstånd. Ska det istället byggas nytt måste tillstånd för att anlägga ett nytt enskilt avlopp sökas, samt att den nya anläggningen uppfyller lagens krav som ställs.

Rening av avloppsvattnet

Att se och mäta hur bra en avloppsanläggning renar är oftast svårt, val av anläggning, ålder och vart anläggningen finns kan ge en fingervisning och väger också in. Enskilda avloppsanläggningar har generellt sett en negativ påverkan på vattenmiljön och har gjort att kommunerna runt om i Sverige ställer högre krav än förut på anläggningarna. Kommunens miljökontor gör ibland besök och mätningar hos enskilda avloppsanläggningar, har allting inte skötts om rätt kan kommunen ge fastighetsägaren ett föreläggande, kolla därför alltid upp om fastighetens avlopp har ett föreläggande från miljökontoret.

Är anläggningen lämpad för dig/din familj?

Oftast byggs en avloppsanläggning utifrån hur många nyttjare som finns, samt hur ofta den kommer nyttjas, kolla därför alltid upp hur anläggningen i fråga är byggd efter, samt om den kommer klara den nya belastningen.

Skötsel
De flesta avloppsanläggningarna kräver tillsyn och skötsel årligen, medans vissa kräver tillsyn och skötsel varje vecka. Det som innefattar skötsel är slamtömning, byte/påfyllning av kemikalier, byte av filter och något som motverkar dålig lukt.

Läs mer
Information kring processen av avlopp som inte klarar kraven som ställs på dem.
http://miljotabletten.se/ingaende-info/

Information kring regler för enskilda avlopp.
www.havochvatten.se

Information kring vem som ansvarar för vad i en bostadsaffär.
www.fmi.se

Posted on

De vanligaste orsakerna till ett krånglande avlopp

Hur stopp i avloppet uppstår – så löser man det

Stopp i avloppet och avbrottet i vardagen det för med sig är något som många tyvärr är bekanta med och känner till. De allra flesta tar hand om sitt hem på nästan alla fronter men missar oftast avloppet, detta beror på att man oftast inte vet hur problemen uppstår och hur man förebygger problemen.

De vanligaste orsakerna till stopp i avloppet utöver att spola ner för mycket papper eller andra saker som inte ska ner i toalett, dusch eller handfat är-

 

Köket

I köket orsakas ofta stopp av fett, detta beror på att man sköljer av stekpannor, ren frityrolja, tallrikar med matrester. Stopp i avloppet uppstår inte direkt genom att spola ner matrester och dylikt, men ju längre tiden går så byggs det upp en beläggning i röret som hårdnar och leder till att avloppet täpps igen.
Förebygg ​detta genom att torka av disken med papper innan du sköljer disken i diskhon, behöver du göra dig av med överbliven mängd frityrolja så är det bäst att hälla den i en förslutningsbar förpackning och slänga den på anvisad plats på miljöstationen.

 

Badrummet

I golvbrunnen följer det med mer saker än bara duschvattnet, hår rester, schampo, skum och tvålrester letar sig ner i golvbrunnen och stelnar, över tid leder detta till förhårdnader i rören och orsakar dåligt flöde som tillslut leder till stopp, likt rören i köket.

Förebygg​ detta genom att undvika att borsta håret eller raka dig i duschen, samt att inte använda mer schampo eller tvål än nödvändigt. Om du vill borsta håret eller raka dig i duschen rekommenderar vi att man fäster en nylonstrumpa eller annan sil liknande anordning som låter vattnet passera samtidigt som den fångar upp annat som inte ska ner i brunnen.

 

Tvättstugan

När tvättprogrammet är färdigkört tömmer maskinen sig själv och i vattnet som då rinner ut finns det rester av överblivet tvättmedel, textilrester och hårstrån som bildar en trasslig boll som orsakar dåligt flöde eller stopp.

Förebygg​ detta genom att inte använda dig av mer tvättmedel än nödvändigt alternativt fästa en sil liknande annordning på tvättmaskinens tömningsrör så att rester fångas upp.

 

Om olyckan redan är framme

Det finns en del propplösande medel på marknaden idag, dock innehåller dessa starka kemikalier som inte är bra för naturen, de lösningarna vi visar här miljövänliga.

Kokande vatten & såpa ​- blanda kokhett vatten med såpa och häll rätt ner i golvbrunnen, diskhon eller annan röröppning. Det kokande vattnet kommer lösa upp det som orsakar stoppet, upprepa detta moment innan du ger upp.

Rörmokare -​ skulle du inte kunna lösa problemen på egen hand så kan du ringa en rörmokare, var dock noggrann med att begära en offert innan så inte du får en chock när du ser fakturan.

 

Vill du veta mer om hur du förebygger stopp eller löser ett stopp så kan du alltid ta kontakt med oss via vårt kontaktformulär så ser vi till att svara på dina frågor!